За фестивала

Националната художествена академия в София организира международен фестивал за дигитални изкуства, чиято цел е да срещне българската аудитория с разнообразни артистични тенденции и изследвания в полето на дигиталното видео, саунд арт, нет арт, мултимедийни пърформанси, инсталации и други интер-дисциплинарни форми.

Програмата на фестивала включва изложба, пърформанси, филмови прожекции, презентации и уъркшопи, които се случват в различни локации от централната сграда на Художествената академия на ул. Шипка 1. В рамките на фестивала творци от цял свят представят съвременни артистични тенденции, изследвания и технологии и демонстрират важни постижения в сферата на дигитални изкуства.

Фестивалът се организира с мисията да изгради благотворна среда за образованието в полето на дигиталните изкуства и да създаде платформа за диалог между художници, изследователи, преподаватели и критици, работещи в тази сфера.

Пилотното издание на фестивала се проведе през октомври  2009г. с участието на 33 творци от 9 държави, които допринесоха за разнообразната и вълнуваща програма от събития,  превърнали Художествената академия в едно от най-интересните места в столицата в края на октомври.

Успехът на първият фестивал убеди организаторите да продължат тази инициатива и в момента се подготвя второто издание на фестивала, което ще се проведе в средата на  септември 2010.

Програмата на вторият фестивал ще бъде още по-богата от миналогодишното издание и ще включи много и разнообразни събития. Акценти в програмата са четирите уъркшопа, водени от световно известни артисти, разнообразни аудио-визуални и мултимедийни пърформанси, много лекции и презентации, прожекции на филми, избрани чрез международен конкурс, изложби с участие на признати артисти и студентски работи, както и DJ/VJ партита на открито.

Поканени за участие са водещи специалисти и артисти, работещи в сферата на дигиталните изкуства и технологии. Международното участие във второто издание на фестивала включва над 20 творци от различни държави, които ще участват в различните модули на фестивалната програма.

Другите важни участници в проекта са студенти на Художествената академия и други млади творци с интерес към дигиталните изкуства, които ще участват в уъркшопите и ще представят свои проекти в програмата на фестивала. Български творци, работещи в сферата на дигиталните изкуства също ще вземат участие във фестивала и ще имат възможността да  обменят идеи и опит с чуждестранните си колеги.

Стремежът на организаторите е да наложим фестивала за дигитални изкуства като център на младежкият културен живот в София. В него младите хора освен че имат възможността да участват  във фестивална програма, ще могат да бъдат част и от организацията като доброволци. По този начин целим да привлечем млади творци, които да споделят артистични идеи и заряд, както и да се запознаят на достъпен, но професионален език с новите тенденции в областта на дигиталните изкуства.

Амбицията ни е фестивалът да се затвърди като най-мащабното и знаково събитие за дигиталните изкуства в София и всяко следващо издание да привлича все повече артисти и институции, които да представят заедно новите артистични тенденции в това поле на съвременните изкуства.


Екип на фестивала 2010

Куратори
Светослав Кокалов
Венелин Шурелов
Рене Беекман
Галина Димитрова

Организация
Галина Димитрова

Техническа организация
Венелин Шурелов

Технически координатор
Владимир Караиванов


Екип на фестивала 2009

Куратори
Светослав Кокалов
Венелин Шурелов
Рене Беекман
Преподаватели в Магистърската програма Дигитални изкуства на НХА  

Координатор
Галина Димитрова

Технически координатор
Владимир Караиванов

Технически сътрудник
Николай Духнев

Визуална концепция
Наоя Йошида

Графичен дизайн
Яна Крачунова


PIXEL GAME
2009-10-30 21:00 - 21:30

Pixel-Game е виджейски пърформанс със заснимане в реално време. Артистите ползват един телевизор,  MIDI контролер, дигитална камера и компютърна конзола ATARI на заснимане в реално време, обработвано от виджейски софтуер. Пърформансът представя две ... more